November
Je ruikt de winter al, hoewel het weer zich nog leent om te planten en te verplanten. Uitgebloeide planten zorgen voor prachtige wintersilhouetten, dus maak de borders niet al te rigoureus schoon.
Siertuin
Gazon: als al het blad gevallen is, kun je het van het gazon halen. Als je het te lang laat liggen, krijg je dode en gele plekken in het gras. Voorjaarsbloeiende bolletjes en knolletjes moeten nu de grond in. Rozen: dit is de beste maand om rozen te planten. Je kunt ze nu kopen met 'kale wortel' (niet in pot). Vermeng de grond in het plantgat met compost (geen mest). Zorg dat de grond goed nat is. Snoei de takken wat terug. In maart kan het echte snoeien gebeuren. Plant de rozen niet op een plek waar al eerder rozen hebben gestaan, tenzij de grond 60 cm diep wordt uitgegraven. Dit in verband met aantasting door aaltjes. Bergenia cordifolia (schoenlappersplant) kun je nu delen. Knip de wortelstokken in delen (zorg dat ze voorzien zijn van een bladrozet) en plant ze opnieuw uit. Oranjerieplanten: de laatste oranjerieplanten die nu buiten staan gaan in winterstalling op een lichte, luchtige, vorstvrije plek. Snoei ze terug en zorg dat de grond niet te vochtig is. Controleer ze regelmatig op aantasingen.
Groententuin
Spit geen afval onder, als je de bodem gaat bewerken. Breng het liever naar de composthoop. Gaat het om aangetast afval, stop het dan in de container. Zaai een groenbemester op de braakliggende grond, bijvoorbeeld winterrogge.
Vijver
Pas als al het blad gevallen is, kan het opvangnet worden verwijderd. Zo niet, laat het dan nog even staan, ook al is het geen fraai gezicht.
Fruit
Druif snoeien: In deze maand en de volgende kan de druif worden gesnoeid. Van de gesnoeide takken kun je makkelijk stekken maken: Knip van goed verhoute stengels stukken met 2 tot 3 ogen. De stek kan enigszins indrogen, dus laat 1 · 2 cm na de knoop aan de boven- en onderkant zitten. Steek de onderkant direct in de grond, zodat je boven- en onderkant niet verwisselt. Kwee en kiwi: oogst de vruchten van kiwi (Actinidia) en kwee (Cydonia oblonga) vóór de eerste nachtvorst. Leg de vruchten in de kamer om na te rijpen. Bij kiwi zijn er voor vruchten overigens twee planten nodig: een mannelijk en een vrouwelijk exemplaar. Nieuwe fruitbomen planten: Graaf een plantgat waarin het wortelstelsel voldoende ruimte krijgt. Plaats aan de windzijde een boompaal. Vermeng de uitgegraven grond met een gelijke hoeveelheid compost. Schep hiervan eerst wat op de bodem van het gat en spreid het wortelstelsel zorgvuldig hierover uit. Vul de rest voorzichtig op met het grond-compostmengsel. Geef water en druk de grond rondom met de hiel voorzichtig aan. Strooi eventueel compost of goed verteerde stalmest rond de voet van de boom. Zet de stam met een boomband vast aan de boompaal.
Aandachtspunten
Onthoud waar je de verschillende groenten in je moestuin de vorige jaren hebt gezaaid. Het is raadzaam om een simpel tekeningetje te maken. Zo kun je vruchtwisseling toepassen en is er minder kans op ziekten.