De Tuinmuze

Mei

Een groeizame maand. Het onkruid wedijvert met de sierplanten. Verwijder het vóórdat het zaad vormt. Pas na ijsheiligen - 15 mei - mogen vorstgevoelige planten permanent buiten staan.

Groententuin

Kropsla kan van mei tot half augustus ter plekke worden gezaaid. Als je elke 3 weken een kleine hoeveelheid in kistjes zaait, die je dan weer verspeent, hoef je niet alle sla ineens te oogsten. Verder kan buiten worden gezaaid: biet, bloemkool, boerenkool, bonen (eind van deze maand), broccoli, eikenbladsla, melde, radijs, (zomer)rammenas, schorseneer (eerste helft van deze maand), snijbiet, spinazie, spitskool (tot begin juni), witlof, worteltjes en winterwortel, ijsbergsla. Zaai maïs eens als windscherm om de moestuin.

Siertuin

Tijd om de tuin op te sieren met mooie hanging baskets, kant en klaar te koop, maar het leukst is om ze zelf op te maken. Bekleed de draadmand eerst met veenmos of plastic met gaatjes, zodat de potgrond er niet uitspoelt. Controleer, als de planten erin staan, regelmatig of de grond voldoende vochtig is, Ook bij regenachtig weer. De tuincentra staan nu bol van verleidelijke oranjerieplanten. Bedenk, als je ze koopt, dat je ze 's winters ook ergens moet stallen. Al je eigen oranjerieplanten mogen na 15 mei permanent buiten staan. Ook alle vorstgevoelige knollen - zoals Dahlia, Commelina, Mirabilis jalapa - mogen dan in potten of in de volle grond naar buiten. Alle andere zomerbollen kunnen nu de grond in! Borders: Controleer de steunen van de planten die hoog worden en pas ze aan aan de lengte waarop ze nu gegroeid zijn. Wied regelmatig.

Fruit

Bloedluis is te vinden op plaatsen waar hij makkelijk bij de plantensappen kan komen, zoals jonge scheuten en snoeiwonden. Ze zien er wit en wollig uit en je vingers worden rood als je over de luizen wrijft. Bestrijding: aanstippen met een kwastje dat je in brandspiritus hebt gedoopt.
Bessen: zomersnoei is gewenst om te zorgen dat de vruchtjes optimaal licht krijgen en de plant niet te veel energie steekt in overbodige takken. Knip aan de buitenkant van de plant takken weg die het licht van de vruchtjes wegnemen. Ook takken die op een verkeerde plaats groeien kunnen worden weggesnoeid.
De schermen van vlierbloemen, gedoopt in een beslagje en snel gefrituurd, geven - overgoten met een bessensapje en gegarneerd met slagroom - een overheerlijk toetje. Je kunt ook geurige limonade van de vlierbloemen maken (koken in water met suiker).

Vijver

Als de temperatuur stijgt, kan de draadalg of draadwier toenemen. Wind de slierten voorzichtig om een hark of schep ze weg met een net aan een lange steel. Zorg voor voldoende zuurstofplanten in het water. Als je toch een bestrijdingsmiddel tegen alg gebruikt, kies dan een biologisch middel, dat het leven in de vijver geen schade aanbrengt. Let er bij het scheppen op, dat je geen kikkerdril of andere kleine beestjes meeneemt. Het komt vaak voor dat draadalg voorkomt in een vijver met vissen. De vissen eten waterinsecten die het water helder maken en de afvalstoffen van de vissen verrijken het water. Zo komen er te veel voedingsstoffen in het water, wat de groei van de draadalg stimuleert.

Aandachtspunten

Wees niet al te rigoureus met het verwijderen van onkruid. Als er plaats voor is, laat dan een bosje brandnetels groeien. Veel mooie vlinders zullen je dankbaar zijn. Brandnetel is namelijk de enige voedselbron van de rupsen van de kleine vos, atlanta, dagpauwoog en het landkaartje. Bovendien kun je van brandnetels lekkere soep of stamppot maken. Zevenblad schijnt ook eetbaar te zijn, maar het is een bijna niet uit te roeien onkruid. Liever dan chemisch bestrijden, kun je met een riek voorzichtig (zodat er geen stukje van de wortel afbreekt) de witte wortels uit de grond hengelen. Groeien ze door de wortels van andere planten heen, dan moet de hele kluit eruit en moeten de zevenblad-wortels zorgvuldig tussen de wortels van de andere planten uit worden gehaald. Een afgebroken achtergelaten stukje zevenbladwortel zorgt later weer voor narigheid!

 
Diensten

De Tuinmuze levert een totaalpakket aan diensten voor uw tuin.

Tuinontwerp Tuinontwerp

Beplantingsplan Beplantingsplan

Aanleg Aanleg

Dennenweg 2, 7021 MH Zelhem


Tel: 06 - 23 08 27 40
Realisatie door PowerAssist webdesign Arnhem | Powered by IQ cms